Усі знають, що треба харчуватися раціонально. Гаразд, але раціонально - це як?
Раціональне, або як перекладається з латини, розумне харчування – це харчування, що дає організму достатню кількість енергії і всіх макронутрієнтів: білків, жирів і вуглеводів, але не лише їх. Важливою також в раціоні є достатня кількість води, крохмалю, клітковини, пектину та близько 90 мікронутрієнтів.
Отже, раціональне харчування є:
- кількісно повноцінним – містить достатню кількість калорій із огляду на вік, стать, фізичну активність і бажану масу тіла;
- якісно повноцінним – раціон містить усі нутрієнти, потрібні для росту, розвитку та нормального функціонування організму: із достатнім вмістом білка, насичених і ненасичених жирів, простих і складних вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів (кальцій, залізо тощо);
- збалансованим – усі нутрієнти є у правильних співвідношеннях і не конкурують між собою;
- оптимальним – із дотриманням конкретного індивідуального режиму харчування: 3–4 рази на день, приблизно в один і той же час.
Не забувайте їсти повільно, щонайменше 20 хв! Лише так приходить відчуття ситості й задоволення від їжі! А процес жування знімає стрес і напруження! Ретельно прожовуйте їжу!